Welkom bij Van der Zee

Bereidingswijzen voor de barbecue

Barbecueën is tegenwoordig niet meer weg te denken in de zomer en ook in de winter wordt het steeds populairder. De meest gangbare barbecues van dit moment zijn de (Oklahoma) smoker, Kamado (verzamelnaam voor de Big Green Egg, Kamado Joe, Black Basterd, etc.) en de Weber kogelgrill.

Er zijn verschillende soorten brandstoffen die gebruikt kunnen worden op de barbecue, namelijk:

  • houtskool met als bron naaldhout. Deze houtskool kan een hoge temperatuur bereiken, maar brandt redelijk snel op.
  • Houtskool met als bron hardhout. Kan een hoge temperatuur bereiken en brandt lang en constant.
  • Briketten. Briketten zijn een restproduct van de houtskool productie. Briketten worden iets minder heet dan houtskool, maar branden constant en redelijk lang.
  • Rookhout dat wordt gemaakt van droog kernhout zoals eiken, beuken, vruchtbomenhout en hickory. Rookhout wordt samen met briketten of houtskool gestookt voor een intense rooksmaak.
  • Houtpallets gemaakt van onder hoge druk geperst zaagsel van diverse samenstellingen.

We kennen voor het bereiden van vlees op de barbecue meerdere bereidingswijzen, bijvoorbeeld slow cooking, direct grillen, indirect grillen en sous-vide.

Slow cooking

Slow cooking is een techniek die zeer geschikt is voor vleesdelen die relatief veel laagwaardig eiwit bevatten (bindweefsel). Door de combinatie van rook, de lage temperatuur (90 – 110 graden) en de lange duur van garen (8 tot 12 uur) geeft dit een verrassend smaakvol resultaat. Voor het rookhout is het belangrijk dikkere stukken kernhout te gebruiken die minimaal 2 jaar gedroogd zijn. Spinthout of vers hout kan een bittere bijsmaak geven. De brisket (borst), short ribs en boston butt zijn heerlijk te bereiden met de slow cooking techniek!

Direct grillen

Bij direct grillen staat het rooster direct boven het vuur. De temperatuur loopt dan ook gemakkelijk op tot 350 graden. Het gebruik van het type rooster zal heel verschillend zijn voor het resultaat. Voor deze methode is een gietijzeren rooster het meest geschikt, omdat gietijzer voor een betere verdeling van de hitte zorgt. Het risico van verbranden is bij roosters van RVS vele malen groter. Een entrecote, ribeye, tomahawk steak en cote de boeuf zijn vleesdelen die erg lekker zijn wanneer gegrild op de barbecue.

Indirect grillen

Bij indirect grillen wordt er meestal gebruik gemaakt van een schild tussen het vuur en het te grillen product. Ook deze methode is zeer geschikt voor het langzaam garen van grotere delen vlees. U kunt rookhout toevoegen naar smaak aan de barbecue bij indirect grillen. 

Sous-vide

Sous-vide is een reeds bestaande bereidingstechniek die weer volop in de belangstelling staat. Deze techniek bespaart veel tijd en risico ten opzichte van de traditionele techniek voor slow cooking. Momenteel zijn we nog aan het testen met deze techniek, maar de resultaten zijn veelbelovend!

Bekijk, door op één van de buttons hieronder te klikken, hoe wij adviseren om verschillende vleesdelen te bereiden op de barbecue.

terug naar boven