Welkom bij Van der Zee

De ideale herfst- en winterbarbecue

Heerlijke gerechten bereiden vanaf de barbecue kan natuurlijk in elk seizoen. Te denken valt aan sappige stoofschotels, die u in enkele uren langzaam gaar stooft op een gure regenachtige dag. Of een gezellige middag met het gezin in de tuin met een vuurkorf, met ‘big meat’ van de barbecue.

Genoeg redenen om de barbecue ook in de herfst en winter volop in te zetten! Bij minder warme weersomstandigheden is het verbruik van kolen of gas meer dan in de zomer, zorg daarom wel voor een deksel op de barbecue, zodat er niet nog een tweede ronde kolen of gas moet komen.

Naast vlees smaken seizoen groenten ook heerlijk op de barbecue. Experimenteer eens met pastinaak, wortel, savooiekool, rode kool en paddenstoelen.

Stoofpottip: braad het vlees eerst kort in de pan, gril de groente kort voor op de barbecue en laat vervolgens het vlees op de groenten verder garen in een grote stoofpot op de barbecue. Serveer de stoofpot met gepofte aardappelen in schil in aluminiumfolie, wat ook gegaard is op de barbecue.

Het vleesassortiment van Van der Zee biedt veel mogelijkheden, het kan eenvoudig met een assortiment om direct te grillen, bijvoorbeeld van ons regiorund, maar als er meer tijd is, is het een aanrader om het vlees ‘low & slow’ te bereiden.

Big meat (low & slow)

 • Shortrib rund
 • Varkensnek (pulled porc)
 • Buikspek

Low en slow is de ideale bereidingswijze voor vleesdelen die veel bindweefsel bevatten. Met andere woorden, het zijn de vleesdelen die het dier intensief gebruikt heeft. Het resultaat is te vergelijken met draadjesvlees uit de pan. De ideale temperatuur voor deze bereiding ligt rond de 110 graden (indirect). De kerntemperatuur verschilt per vleesdeel en bij sommige delen wordt het deel na een tijdje ingepakt in aluminiumfolie en teruggelegd op de barbecue. Er zijn verschillende temperatuurzones die het vlees voor een bepaalde tijd moet bereiken.

Big meat (reverse sear)

 • Tomahawk
 • Picanha (diverse soorten)
 • Bife de Tira

Reverse sear is een bereidingswijze die erg geschikt is voor de dikkere steaks. Zoals de naam al zegt is de bereidingswijze het tegenovergestelde van het direct grillen. De steaks worden eerst op een temperatuur van 120 graden (indirect) gegaard tot een kern van 52 graden. Hierna moet de barbecue opgestookt worden tot ongeveer 250 graden. Nu kan de steak (direct) gegrild worden tot een kerntemperatuur van 55 graden voor een medium steak.

BBQ direct grillen

 • Gesplitste sucade (flat iron steak)
 • Spiesen
 • Entrecotes
 • Worsten (diverse soorten)
 • Hamburger (diverse soorten)

Direct grillen is waarschijnlijk de meest gebruikte barbecuetechniek. Deze techniek is het meest geschikt voor de kleinere en dunnere stukken vlees en worsten die een korte bereiding nodig hebben. De juiste temperatuur ligt tussen de 150 en 250 graden. Voorkom vlammen, dit geeft een bittere smaak aan het vlees. Het is aan te raden om verschillende temperatuurzones te creëren, zodat het vlees na een tijdje op hoge temperatuur nog even kan rusten in een zone met een lagere temperatuur.

Zorg dat het vlees al op kamertemperatuur is, zo verkort u de bereidingstijd en voorkomt u dat het vlees aan de buitenkant te donker wordt en aan de binnenkant nog niet helemaal gaar is.

Receptinspiratie

Samen in de tuin

Low & slow

Sluit de barbecue bijvoorbeeld af met een heerlijke hot & cold chocolate of een latte praline;

terug naar boven